Тео – съвременният будител

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Теодосий Теодосиев – Teo

Името му е Теодосий Теодосиев.
През последните десетилетия той се е отдал на една мисия – да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. И то напълно безплатно!
Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като „Харвард“ и „Принстън“ се състезават за тях. През последните 40 години Тео е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, а учениците му продължават образованието си в най-престижните университети в САЩ и Великобритания.

Случвало се е обаче ученик да не може да иде на международна олимпиада, защото цялата общественост, начело с кмета, не може да събере пари за пътуването, макар да се е класирал.
Николай Ангелов още от IX клас ходи по олимпиади, спечелил е медал в Италия. Сам се готви по химия и се класира, но цял Казанлък не може да събере пари да го изпрати зад граница. Един от законите на Мърфи гласи, че човек, за да постигне нещо значимо в живота си, трябва да има своя минимум неблагоприятни условия. Е, ние ги имаме. Това казва учителят по физика Теодосий Теодосиев.

Преди 10 години той дава всичките си спестявания, за да ремонтира една сграда в Казанлък и да я превърне в безплатно училище за подготовка на ученици по физика на световно ниво – за олимпиади и състезания, „Трябва да се наливат пари там, където хората са локомотив и могат да изтеглят хората”, убеден е Теодосий.
За десет години Тео е успял да поправи покрива, да измаже стените, да купи дограма.
„Идеята ми е да има едно място в България, където човек да дойде и да получи подготовка на световно ниво по математика и физика”, обясни той. Но всички това се случва в мизерните условия на изоставено училище, което се руши, често няма ток, вода, както и отопление. Целта на Тео е да създаде една модерна школа.

2

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>