Кой откри снимката на Васил Левски в турските архиви?

Кой откри снимката на Васил Левски в турските архиви?

87718679_563456841182199_6166585997736804352_n

Това е снимката, която е публикувал в профила си Дженгиз Йолджу на 10 юни 2016 г.

ИЗВЕСТНИ ФАКТИ:

  1. На 6 декември 2018 г. излиза прессъобщение в доста на брой електронни медии и сайтове, че е открита неизвестна до този момент снимка на Васил Левски в турските архиви, а също така и други документи.
  2. На 7 декември 2018 г. в Министерството на културата, директорът на Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово Дора Чаушева на специална пресконференция заявява това официално. Малко по-късно в зала „Средец“, е показана самата снимка. Дават се интервюта, в които г-жа Чаушева и уредникът в музея Виктор Комбов обясняват какво е открито и се подчертава кой е открил снимката и документите, къде са открити те и какво представляват.
  3. През месец февруари 2019 г. излиза научно съобщение в сп.“История“ от Дора Чушева и Виктор Комбов – „Неизвестен досега портрет на Апостола в Османския архив в Истанбул“. В бележка N2 към текста е отбелязано, че снимката е открита от Виктор Комбов – уредник в Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово. Отбелязано е, че турският историк Дженгиз Йолджу е включил снимката в своя публикация, излязла с голямо закъснение в края на декември 2018 г., въпреки че изданието се води за 2015 година.
  4. На 18 февруари 2020 г. в експозиционната зала на Националния музей „Васил Левски“ – гр. Карлово е представен сборникът от преведените и разчетени нови документи от османския архив в Истанбул. Уводните думи са на проф. Пламен Митев.

– Цитат от сборника: „На 9 октомври 2018 г. в Османския архив към Дирекция на държавните архиви при Президентството на Република Турция (Истанбул), Колекция „Главно везирство:Канцелария на общите дела“,оп.1241,а.е.11 Виктор Комбов – уредник в музея, намира неизвестни досега за българската историческа наука документи, включително и снимка на Васил Левски“.

НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ:

  1. През месец май 2015 г. турският историк Дженгиз Йолджу завършва и предава за печат своя статия “BULGAR FESAD KOMİTESİ REİSİ” VASİL LEVSKİ’NİN EYLEMLERİ VE MAHKEMEDE VERDİĞİ İFADE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME“ (не се наемаме с превод поради опасност от грешка, което няма да е коректно), засягаща Васил Левски и разпита му пред съдебната комисия в София. В тази своя статия историкът е включил и снимка, която е открил в Истанбулски архив, и не е позната на нас българите.
  2. На 10 юни 2016 г. от свой профил в социална мрежа Дженгиз Йолджу публикува откритата от него в турския архив снимка на Васил Левски. Публикувана е и втора снимка – гърба на посочения фотос, където историкът прави свой превод на съвременен турски език(виж водещата снимка в началото на публикацията).
  3. В края на декември 2018 г. в сборник – журнал на югоизточни европейски изследвания излиза статията от 2015 г. на турския историк.
  4. Дженгиз Йолджу продължава работа по докторската си дисертация за османско-българските отношения през последната четвърт на 19 век.

13422208_10153871067594811_9128524990107520051_oСлед като попаднахме на публикуваната на 10 юни 2016 г. снимка на Васил Левски, която бе представена у нас на 7 декември 2018 г., ние отправихме запитване към Виктор Комбов – уредник в Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово кой е открил въпросната снимка и защо на нито една пресконференция или интервю не е споменато името на техния турски колега като откривател или съоткривател?

Беше ни отговорено следното, цитираме без редакторска намеса: “ Здравейте! Относно снимката. Преди да я покажем пред медиите бях изчел всичко и никой в България нямаше информация дали тази снимка е публикувана от някого. По-късно се оказа, че Дженгиз Йолджу наистина е попаднал на нея. Неговата статия, в която я споменава, е предоставена 2015 г., но излиза от печат чак след пресконференцията ни! До нашата поява в медиите, никой не бе споменал в публичното пространство в България за тази фотография. Колегата от Турция по никакъв начин не е популяризирал нито статията си, нито снимката в България. Това си остава единствено в изданието, в което той си изпраща статията. В случая няма нищо нарушено в етиката, тъй като действително музеят популяризира снимката за първи път в България. Всеки изследовател има право на собствено издирване. Тук не става на въпрос за състезание. Когато впоследствие разбрахме, че турският колега също е попаднал на снимката, ние от музея, коректно се отнесохме към него. Поздравихме го за неговия труд за Левски – не само за това, че е попаднал на снимката и че е превел текста на нейния гръб на съвременен турски език, но и за това, че е превел протоколите от разпитите на Левски, които са ни вече известни от 30-те години на миналия век, също на съвременен турски език. Изразихме и съжаление, че изданието се е забавило толкова много. Коректно сме отбелязали неговата публикация, както в научното ни съобщение в сп. „История“ през февруари 2019 г., така и когато публикувахме преводите на другите открити документи. Ние сме получили неговата статия, както и ние сме изпратили на него нашите публикации. Той е наясно за тях. Относно останалите документи. Дженгиз Йолджу не коментира нито един от тях в публикацията си. Всички документи, освен снимката, които публикуваме, досега не са публикувани никъде. В случая не става на въпрос само за откриване на една снимка на Левски, а за намирането на важни документи, които доизясняват историческата действителност от онези времена и допринасят за развитието на науката. Надявам се този отговор да е задоволителен за Вас“.

 

full_mobile_15294211-34e8-44c9-b82a-f249bbdb13d6В тази публикация ще се въздържим от коментар! Оставяме на читателите да открият истината за това, кой е открил снимката на Васил Левски. Искаме категорично да подчертаем, че не се опитваме да изместим основния фокус на темата, а именно откриването на непознати досега за нас българите документи, свързани с Васил Левски. Историците от Националния музей „Васил Левски“ – гр. Карлово, Дора Чаушева, Виктор Комбов и техния екип, а също така и хората, превели документите на български език, са извършили огромна работа. Безценните документи тепърва ще  помагат да се изгражда цялостната картина на  историческата действителност от онези времена. Тепърва ще допълват  това, което знаем за нашия Апостол на Свободата Васил Левски. Сигурни сме, че предстоят и нови открития от нашите историци сред турския архив. Пожелаваме им от все сърце успех!

Но…пътят, който вървят, трябва да е достоен! Абсолютно във всяко едно тяхно действие, касаещо личността и делото на Васил Левски, трябва да отеква една-единствена дума – КОРЕКТНОСТ!

Всички ние дължим на Апостола коректно отношение към личността и делото му! Коректни трябва да са и нашите действия и отношения към другите!

Това, което правим,  остава след нас за идните поколения!

Автор на текста: Георги Савов


 

Няколко часа след публикуването на текста ни се получи включване от Виктор Комбов, че не сме цитирали целия отговор, който ни е дал. В 19:52 на 1 март 2020 г.правим съвсем коректно това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>