Една изчезнала къща, която можеше много да каже…

 

Sirkov - kushtaТази снимка вече трудно може да бъде намерена, а къщата отдавна я няма. Разрушена е по заповед на Марин Поплуканов, околийски управител на Ловеч след Освобождението, когато Мария Сиркова вече е омъжена за Никола Цвятков и двамата живеят в голяма бедност, тъй като на него му отказват работа и поборническа пенсия, защото не желаел да подпише декларация, че поп Кръстьо е предателят на Левски.
В тази къща отсяда Апостола на Коледа през 1872 година. Това е родовата къща на Мария и Никола Сиркови в махала Дръстене. Левски отсядал в малката стаичка, разположена на горния етаж, в която се влизало през тавана. В нея се съхранявали плат с бели гайтани, трите пушки, които той успял да пренесе в Ловеч, печатничката му, униформата, която е наподобявала униформите на румънските калараши, както и по-голямата част от архива, запазен от Мария Сиркова за поколенията, но предаден на Захарий Стоянов, когато той пише биографията на Левски (след това той не връща нищо). Освен това по спомените на Мария в тази стая Левски печатал квитанции, пишел писма, занимавал се с канцеларска работа.

3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>