Пламен Петков – почетен от кралицата в Англия, а тук отбелязан в няколко статии

Plamen Petkov

Пламен Петков

Кралица Елизабет II връчи посмъртно отличие на българина Пламен Петков, който се удави, спасявайки 5-годишно дете. Смелият ни сънародник е удостоен с Кралския орден за храброст, информират от посолството ни на Острова.
Името на Пламен Петков е в списъка с достойни хора, получили подобно отличие.
Българинът загуби живота си на 26 май миналата година. Тогава той самоотвержено се хвърли в морето на плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия, за да спаси давещо се момиче. За нещастие той не успя да стигне до брега и беше изваден от водата в безсъзнание.
„Убеден съм, че ако не бяха действията на г-н Петков, щеше да се стигне до смъртта на дете, най-вероятно безследно изчезнало в морето“, заяви заместник-началникът на полицията в Съсекс Джайлс Йорк.
От своя страна посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън коментира, че е много горд, че Нейно Величество кралицата е наградила Петков с ордена за храброст „за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание“, цитиран го в. „24 часа“.
Дипломатът определи делото на загиналия като проява на кураж. Според Алън Пламен дори не е помислил за собствената си сигурност.

2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>