„Левски и ние“ – среща-разговор и поетична вечер за Левски в с. Попица

13Времето преди Рождество Христово и новогодишните празници е време за равносметка на изминатия през старата година път, време за творене на добро, за милосърдие и състрадание, за делници, посветени на останалите хора в семейството и общността. Това имат предвид младите хора от клуб „Слънчице” в село Попица, Белослатинско, когато посвещават своята среща-разговор и поетична вечер „Левски и ние” на достойния живот и личността на Апостола на българската свобода, когото приемат като светъл пример за почит и подражание.

Тази година се навършват 180 години от неговото рождение, а декември, като последен, но прекрасен месец от годината, и денят на света Варвара – 4 декември – са подходящите моменти, според тях, повече хора да го почетат и да станат съпричастни към безсмъртието на тази високо ценена и уважавана историческа личност.

2Затова, под ръководството на председателя Детелин Хитков и със съдействието на тукашното читалище „Напредък – 1897” в лицето на библиотекарите Даринка Миловска и Венета Нинова, те обединяват малки и големи в хода на поетичната вечер под наслова „Левски и ние”. В проявата се включват вокална група „Щастие”, част от едноименния пенсионерски клуб в селото, председателят на читалищното настоятелство Атанаска Гатева, ученици от белослатинските училища, съселяни и съмишленици на организаторите. Гост на срещата е Лариса Антонова, представител на белослатинската организация на Центъра за развитие на общността „Амалипе”. Детелин Хитков и Ана Сергеева са студенти предучилищна и начална педагогика във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий”, но намират време да събират младите хора в селото и да съдействат животът им да е осмислен и забавен. Сега те, като организатори, въвеждат присъстващите в това, което им предстои, и предоставят ролята на водещ на Цвета Стефанова, техен приятел, филолог, журналист и общественик, 5свързан родствено с тяхното любимо село.4 Отначало 6всички проследяват документален филм за Апостола на свободата „В памет на Левски” със снимки и илюстрации, с негови мисли и важни моменти от живота му, на фона на съвременен вариант на песента по Вазовата ода „Левски”. Прозвучават възрожденски песни в изпълнение на вокалната група „Щастие” с ръководител Цветанка Христова и стихотворенията „И все Левски”, „Кажи ми, горо” и „Бесилката”, поднесени от Мичка Христова, Евдокия Кочева и Цветанка Христова, от групата. Йоана Владимирова, ученичка в средно училище „Васил Левски” в Бяла Слатина, споделя своите размисли за личността и делото на Апостола на свободата в есето си „Васил Левски”, написано специално за вечерта. А нейната приятелка Симона Илиева рецитира Ботевата творба „Обесването на Васил Левски”. 10Над заветите на Левски и как днес се разминаваме с тях се спира в словото си Атанаска Гатева, докато препрочита стихотворение от белослатинската поетеса Росица Стойкова, посветено на Апостола на свободата. Присъстващите се включват в проявата, за да разкажат с какво свързват и запомнят личността на Левски, и кога за пръв път научават за него и делата му. Всички са благодарни на девойките и юношите от клуб „Слънчице” 7за енергията и духа, с които работят и обединяват млади и стари в подобни срещи. И оценяват подобаващо тяхното намерение да се говори за Левски с обич и признателност, независимо кога и по какъв повод, а животът и личността му да са светъл пример за 9достойнство и всеотдайност, безценен урок по родолюбие. Разговорите продължават и след финала на вечерта, по време на скромния коктейл със сладки и солени изкушения.

 

 


Автор на текста: Цвета СТЕФАНОВА

Снимките са на Даринка Миловска

„За Левски може да се говори винаги – с обич и преклонение“ – цитатът е от  страницата във фейсбук на Народно читалище „Напредък – 1897″ с. Попица, където се е провело събитието.


Нашият екип благодари на Детелин Хитков, че се свърза с нас и ни предостави снимки и информация за тази поетична среща, посветена на Васил Левски! Решихме да ви представим изпратения ни текст без направени от нас промени и коментари. Радваме се, когато разбираме, че името на Васил Левски събира стари и млади! Радваме се, че Левски вдъхновява и дава светъл пример!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>