Една тайна къща

По всичко личи, че 2017 г. ще бъде обявена за годината на Васил Левски. Тази година се luv 1навършват 180 г. от неговото рождение. Но как сме се отнасяли и се отнасяме с някои светини, свързани с Апостола? Какво е състоянието на къщата, в която може би е прекарал последните си дни, преди да тръгне за Ловеч и Къкрина? С огромно удоволствие ви представяме един текст, изпратен ни лично и акцентиращ на този проблем. Текст задаващ интересни въпроси, отговорът на които не търпи отлагане!


evrev_p

Арх. Петко Еврев, автор на текста и син на д-р Илия Еврев – подел кампанията за запазване на къщата през 1959 г.

„Спирам са в една тайна къща от 10 дек“  е записал Васил Левски в грижливо водените си сметки-отчети за разходване на народната пара. Тайната къща, отбелязана в сметката за разходи, е домът на Найден Хасъмски в махала Миленча срещу Троянския манастир. В началото на декември 1872 г. Левски потегля от Пазаджик и се отправя към Ловеч, откъдето трябва да прибере комитетския архив и да го занесе в Букурещ. Придружава го Никола Ръжанков, с когото през Карлово и Сопот стигат до Беклемето на Троянския проход. Там ги посреща Хасъмски и тримата се спускат към Троян. Ръжанков отива в Троян,  а Левски и Хасъмски продължават през махала Попешка към Троянския манастир. Същата вечер дейците от Троянския революционен комитет са повикани в Колибето (Черни Осъм), където заедно с Левски провеждат комитетско събрание. Обстановката в района и особено в Ловеч, столицата на Апостола, се оказва повече от тревожна. Левски получава информация, с която не е разполагал до този момент, отдалечен от центъра на събитията. Той трябва да преосмисли всичко внимателно и да реагира. В този тежък момент той намира  подслон в „тайната къща“. Тук пише последните си писма от 12 декември 1872 г. до членовете на Голямоизворския комитет, до Пазарджик, до Христо Иванов Големия в Търново и до дейците на  Ловчанския комитет,  изпраща ги по куриери и очаква да получи информация за състоянието на нещата в Ловеч. Поради стеклите се обстоятелства Апостола е престоял в къщата на Хасъмски цели две седмици,от 10 до 24 декември 1872 г., преди да се отправи към Ловеч и Къкрина, неговата Голгота.

15252681_1128611817187210_419192930731770256_oЗначението на „тайната къща“ за нашата история е голямо и неоспоримо. Още повече, че твърде малко от къщите, които са подслонявали Апостола, са стигнали до нас. Но какво се случва с нея? Тази тайна къща наистина е останала забулена в тайна и в забрава през годините. И днес малко хора знаят за нея, никой не я посещава,макар че се намира на метри от толкова масово посещавания Троянски манастир. Това положение е необяснимо, като имаме предвид, че се касае за една национално значима историческа и културна недвижима ценност. И цяло чудо е, че тя продължава да съществува, макар и сериозно повредена от времето и безгрижието. В отделни моменти в миналото са се сещали за нея, после отново са я забравяли.

През 1959 г.  д-р Илия Еврев от Ловеч, ревностен изследовател на делото на Левски, води полемика с историците по редица въпроси, сред тях и въпроса – къде е бил Апостола през времето от 10-ти до 24-ти декември 1872 г.  Той издирва къщата в махала Миленча, сигнализира в Окръжния съвет в Ловеч и в статия от 21.10.1959 г. във в-к „Заря на комунизма“ пише: „Настояваме за бързата намеса на отдел „Просвета и култура“ при Окръжния народен съвет.паметна плоча 1 Не бива в никакъв случай да се позволи да бъде унищожен един случайно запазен ценен исторически паметник, свързан с нашето славно революционно минало, с името и делото на нашия национален герой – В.Левски“.  Този сигнал е станал причина къщата да бъде запазена и на нея е поставена паметна плоча с надпис „Дом на Найден Иванов Хасъмски (Терзията), многократно посещаван от Апостола на свободата В.Левски“. Но след това действие къщата отново е забравена. Учудващо е, че по времето на социализма, когато държавата е полагала големи грижи за реставрация на исторически и културни паметници, независимо дали са с частна собственост, тази „тайна къща“ е оставена без адекватна намеса и грижа за превръщането й в музейна.

Все пак тя е била включена в списъка на паметниците на културата в община Троян, където в поредния номер 23-ти четем: „Село Черни Осъм, махала Миленча, ул. “В.Левски”, Къща на Найден Хасъмски, декларирана с писмо, протокол № 3805 от 13.10.1980 г. като архитектурно строителен паметник на културата, попада в архитектурен ансамбъл “Миленча” по списък от 15.04.1971г. /в с.Орешак/“. Включена е в архитектурен ансамбъл, но като архитектурно-строителен паметник и то с местно значение. И нито дума за нейното национално историческо значение.

къщата 2016.09.15_133255Следват отново години на забвение и забрава. А нейното състояние с годините се е влошавало все повече и повече. Наследниците на Найден Хасъмски нямат възможност да я поддържат като паметник. Конструкцията й е отслабена и през лятото на 2016 г. покривът й рухва. Похвално е все пак, че една от наследниците, троянската учителка Христина Петрова, въпреки безгрижието на институциите е предприела аварийни действия за укрепване на покрива и спасяване на къщата. Но истинската реставрация на къщата не е по нейните сили и възможности, въпреки че тя има такива добри намерения и желание.

17741307_10212416794796431_805412825_nХристина Петрова и нейната дъщеря Рая Петрова, загрижени за спасяване на къщата и с намерение да я превърнат в музейна, откриват кампания и търсят съдействие за своята благородна кауза. “Имаме за цел да възстановим тази светиня”, пишат те в новата страница във фейсбук „Тайното скривалище на Левски“ виж тук: www.facebook.com/tainalevski

17523111_1342147165852131_9163567362869240068_n“Изключително горда съм, че предците ми, и по-специално пра-прадядо ми Найден Хасъмски, са рискували сигурността и живота си, за да укриват в собствения си дом най-големия ни национален герой – Дякона Васил Левски…. Вярвам, че с привеждането на къщата в приличен и приветлив вид ще се съживи и историята на Дякона в последните му години” – пише Рая Петрова.

Къщата заслужава и трябва да се превърне в музей, защото е запазила в автентичен вид средата, в която е пребивавал Апостола. Тя може да функционира като музей заедно с Троянския манастир. А защо да не се помисли за определянето на културен маршрут, свързан с посещенията на Левски в Троян и троянския край и с последния му път към Къкрина.

Парадоксално е, че общината и държавата нямат нормативни основания за намеса с цел подпомагане на собствениците и спасяване на историческия паметник. Има къщата април 2017Министерство на културата, има Регионален исторически музей, има Общонароден комитет “Васил Левски” и фондация “Васил Левски”, чиито първи приоритет, записан в предмета на дейности е  “реставриране на исторически паметници и обекти, свързани с живота и делото на Васил Левски и негови сподвижници”. къщата 2016.09.15_133349Много институции могат да помогнат, стига да приемат тази кауза и да преодолеят формалните и бюрократични нормативни ограничения. Тази година сме свидетели на шумно представяни мероприятия по повод 180 годишнината от рождението на Апостола. Нима съхраняването и социализирането на един исторически паметник, свързан с неговото дело, не е най-добрият начин да се ознаменува тази годишнина?

Автор: Арх. Петко Евревluv 1


Текстът ни бе предоставен лично от арх. Петко Еврев и го публикуваме без редакторска намеса. При копиране или разпространение, моля посочвайте името на автора!

Виж официалния видеоклип на кампанията:  https://www.youtube.com/watch?v=Fjctlppo_gg

Подготвил публикацията: Георги Савов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>