Христо Иванов Кунчев

Hristo Kunchev

Христо Кунчев, заедно с брат си Васил Лески и Христо Иванов – Големия. Снимка от интернет

Според официалните данни Христо Иванов Кунчев е роден през 1840 г. в Карлово. Той е по-малък от Васил и по-голям от Петър. Единствено Георги Тахов в статията си за Петър Левски (в книгата „209 хъшовски жития“) твърди, че Христо е най-големият от тримата братя. Твърдение, което се повтаря и от други изследователи на онази епоха. Подобна теза изказва и Стоян Заимов на едно място в спомените си („Гина останала вдовица с 4 малки сирачета: Петър – едногодишно, Васил – четиригодишно, Яна – на шест, Христо – на осем.”). Но спомените на Заимов трябва да се четат много внимателно, защото той често изпада в противоречия. Така е и по отношение на годините. На друго място отново споменава, че Васил е на четири години, когато умира баща му, което според Заимов е станало през 1844 г., но пък приема, че самият Васил е роден през 1837 година.
Христо бил с черна коса и тъмни очи като роднините на майка си. Първоначално учел във взаимното училище в Карлово, но не го завършил и отишъл да учи занаят – басмаджилък – в Сопот, но поради неспокойния си и буен нрав се завърнал в Карлово и станал помощник на вуйчо си Генчо в известния тогава Караиванов хан. Веднъж едва не пребил един от агите, който отказал да си плати пиенето. Заради тази случка заминал за Пловдив, където станал шивач на панталони. Там се запознал и сближил с Христо Иванов-Големия, другар на брат му от Първата легия. Напуснал Пловдив през 1867 г., заминал за Цариград, откъдето заедно с Христо Иванов-Големия тръгнали за Румъния, за да се срещнат с Васил Левски. Дяконът обаче вече бил в Сърбия, в очакване да се даде началото на Втората българска легия. Така двамата Христовци потеглили пеша за Белград. Христо Кунчев не бил приет в Легията поради болест (имал е херния), но останал заедно с другарите си и работел като абаджия при един сръбски майстор. След разтурянето на Легията се грижел за заболелия си брат.
През есента на 1868 г. заминал за Румъния, където според някои изследователи е живял с близкия си приятел Христо Ботев между октомври 1868 и февруари 1869 г., а към тях се присъединил и Васил Левски. Това е точно онази вятърна мелница, точно онзи знаменателен момент, за който Ботев пише на К. Тулешков… Писмо, което някои смятат за фалшификат … и въз основа на това правят извода, че Левски и Ботев никога не са се срещали, не са се познавали, нищо, че в Карлово поне до началото на ХХ век, се е говорело за близкото родство между двамата.
Христо Иванов Кунчев е сред основателите на Българското книжовно дружество, предшественик на Българската академия на науките. В „Списък на личния състав на Българското книжовно дружество от основаването му през 1869“ името му е на двадесето място. В списъка на дарителите на парични помощи за Дружеството на деветнадесето място стои оригиналният личен подпис на Христо Кунчев.
Христо Иванов Кунчев умира, най-вероятно от туберкулоза, на 9 април 1870 г., „часа 11 и 30 по европейски през денят“, както е отбелязал в своето тефтерче Левски.
Поетът Величко Ангелов Попов посвещава стихосбирката си „Счастлива среща. Съвременна горско-хъшовска спев” на Христо Иванов Кунчев. На втора страница авторът пише: „Тая книжка се издава за спомен на Христа Иванов, родом из Карлово, който преди един месец почина в Букурещ. Христо беше един от българските беглеци, които са побегнали из Турско в Румъния, за да търсят мир и свобода”.

подготвил текста: Камелия Иванова

6 мнения по „Христо Иванов Кунчев

  1. Георги Лазаров Кеманов

    Вярно ли е, че Васил Левски е висял на бесилото 6 часа?

    1. Георги Савов Автор

      По въпроса има разминаване на свидетелствата, но тялото на Апостола виси най-малко до обяд.

  2. Виталий Кунчев

    Почему нет ни какой информации о детях Христо,Петра и Василия.

    1. Георги Савов Автор

      Здравейте, Вилалий!
      И тримата братя Христо, Васил и Петър не остават поколение. Най-големият брат Христо умира от туберкулоза ненавършил 30 години. Същата е съдбата и на най-малкия брат – Петър. Той умира от същата болест около 37-та си годишнина. Васил Левски умира на 36 години, обесен от турците. Единственото дете на Иван и Гина Кунчеви, което оставя поколение, е Яна.

  3. Любо

    Е такова понятие „вятърна воденица“ не бях виждал! Моля, коригирайте се!

    1. Георги Савов Автор

      Разбира се, че няма такова понятие и корекцията е направена! Благодаря за коментара, но определено не харесвам изказа Ви…визирам и другото Ви включване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>