Първата биография на Васил Левски

10933276_10205643217221225_1508464450_n

страници от книгата на Георги Кирков – снимка от интернет

Мacoвo cе смята, чe пъpвaтa биoгpaфия нa Васил Лeвcки e пoдготвена oт Зaхapий Стoянoв. Дopи мaлцинa oт иcтopицитe знaят, че пъpвият нeгoв биoгpaф e Гeopги Якoвлeв Киpкoв. Написаната от него книга е „Василъ Левский (Диаконът). Черти от живота, деятельността и трагическата му кончина. По случай парастаса на 9-та му годишнина“.
Георги Кирков е роден на 24 април 1848 г. в град Плевен. Учил е в Русия от 1868 година. Средното си образование е завършил в пансиона на Тодор Минков в град Николаев. Учил специалност физика и математика в Санкт Петербург. Поради тежкия климат се преместил в Одеса, където завършил висшето си образование. Работил е като учител в гимназията на град Симферопол.
Завръща се в България по време на Руско-турската война и е работил в гражданска канцелария, участвал е в Учредителното събрание и в изработването на Търновската конституция, станал е първият директор на Националната библиотека, директор на Държавната печатница и създател на Картографския институт у нас. Действителен член на Българското книжовно дружество (предшественик на БАН) от 1884 година.
Георги Кирков е завършил биографията на Васил Левски на 20 март 1882 година, две години преди тази на Захари Стоянов. От скромност не е оставил името си върху ръкописа. На другия ден безплатно раздавал книгата на ученици и гражданите на София, за да знаят за Апостола!
Предвид последното, трябва да се отбележи и нещо друго. Както е известно, инициативата за вдигането на паметника на Васил Левски в София е била на временния руски губернатор на София Пьотър Алабин. Тук интересното е, че в неговата канцелария като помощник е работил именно Георги Кирков, което със сигурност подсказва, че е бил в основата на тази патриотична инициатива!


3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>