За проекта

123314388_404380824304274_3928614135946317762_n

Историята показва, че в трудни времена хората търсят своите герои – личности, които със своите принципи, мисли и дела ги обединяват около себе си. Вдъхват им увереност и вяра в утрешния ден! luv 12

Днес живеем в безвремие! Навсякъде масовата култура ни намира „герои”, но по същество те са по-скоро антигерои. И няма как да е друго, защото ценностите ни са размити и все по-трудно различаваме доброто от лошото.

А героите ги има! Те са някъде там – спасили са нечий живот, върнали са намерени ценности, подали са ръка на нуждаещ се . . . загубили са живота си, помагайки! Но ще чуем за тях само ако някой дежурен редактор прецени, че са интересна новина и че подобна история може да бъде вмъкната в безценното медийно време! И все пак днешните герои ги има! Има ги и са носители на едни ЧИСТИ И СВЯТИ мисли и на морално устойчиви ценности! Те са достойни наследници на най-чистия и все още неопетнен българин Васил Иванов Кунчев – Левски! luv 12

Живи ли са днес мислите и посланията му? Вълнуват ли те новите български поколения? Нашият екип реши да спре да си задава тези и други въпроси и да излезе от това безвремие! Да се опита да развълнува, да покаже, да разкрие! Над главите ни като гилотина тегнат думите на проф. Николай Генчев „Ако Левски беше живял в една по-голяма страна и ако беше разкрит от своите наследници пред света, той щеше да бъде днес толкова популярен, колкото най-големите синове на Европейския XXI век”.

В този сайт ще се опитаме да разкрием Апостола на Свободата пред самите себе си – неговите български наследници, които за съжаление все по-малко знаят за него. Наследници,  повечето от които знаят как е загинал, но малко за това, как е живял!

Сайтът, който създадохме, ще бъде воден от свещеното чувство за дълг към българския род, към земята на българите и нашата История! Ние бихме искали да съхраним написаното от ръката на Апостола, защото като писмо то е подвластно на времето, но като мисли е непреходно и трябва да достигне до всеки, който желае да открие неподправения Левски – не мита, а реалния човек и борец, жив с идеите и примера си!

nova luv 12

11 мнения по „За проекта

 1. Захари Сръндев

  Здравейте!
  Случайно попаднах на Вашия сайт, но той искрено ме зарадва. Живея в гр. София, кв. Бенковски или по-точно в бившото с. Биримирци. На съседната улица има музей на Васил Левски, който е напълно неизвестен, а е и напълно изоставен. Това е къщата на Веле Митров, в която на 08.11.1871 г. Левски основава Биримирския таен революционен комитет. В къщата няма музейна сбирка, но разрухата е тотално отблъскваща.
  Съвсем наблизо е и действащата църква „Св. Теодор Стратилат“, осветена през 1846 г., в която Дякона Левски е служил.
  Последното, което искам да споделя с Вас е, че преди няколко дена сегашният ни енорийски свещеник Отец Любомир Янъков ми даде да чета една рядка и ценна книга. Петър Ангелов е написал и издал през 1976 г. „Принос към историята на селата Биримирци и Обрадовци“. Това малко книжле смятам да го сканирам и ако проявявате интерес – да Ви го изпратя.
  Юрист съм, дълги години работих в Столична община и съм готов да съдействам с всичко, за да бъде възобновен цитирания музей и връзката му с Православната църква.
  Хубав ден,
  З. Сръндев

  1. Георги Савов

   Здравейте, г-н Сръндев!
   Случайно или не… попадам на коментара Ви точно на деня, в който отбелязваме рождението на Васил Левски. Благодаря Ви за написаното! С интерес бихме се запознали с тази безценна книга и ще сме Ви благодарни да ни я изпратите, когато е оформена. Относно информацията за музея – искрено ме натъжи! Жалко е, че в последно време зачестиха такива писма към нас и именно с подобни истории. В различни градове и села, места свързани с Васил Левски тънат в разруха и хората ни изпращат снимки и информация. За съжаление нашия екип е от приятели, обединени от идеята да направим в интернет пространството място, посветено на Васил Левски. Сред нас няма историци и хора работещи в културни институции и министерства. Но…сме готови да помогнем! На първо време Ви предлагам да направите снимки на музея и да ни изпратите информация. Ще оформим статия и ще я качим в сайта като съответно ще се стремим да стигне до повече хора. Ще я изпратим и до местата, които трябва да отговарят и да опазват тези наши исторически кътчета.
   Отворени сме към предложение и от Ваша страна. Опитът Ви и професионалните Ви познания считам, че ще са безценни в този случай!
   Всичко хубаво пожелавам и ще очаквам Вашия отговор!
   Поздрави!
   – Георги Савов –

   P.S. може да ни пишете на : team@vasil-levski.eu или на личната ми поща: savov_g@abv.bg

 2. Веселин Игнатов

  Уважаеми господин Савов, здравейте!
  Приветствам вашия проект! Впечатлен съм от тона и прецизността. Искам да се включа в работата му. Наскоро завърших изследване на спорни проблеми около Апостола. Тъй като не намирам издател, склонен съм да предоставя материалите за публикуване от вас.
  Моля, ако те ви интересуват, посочете имейл, на който да ги изпратя в прикачен файл.
  Пожелавам здраве, успеваемост, удовлетворение!

 3. Яна Димитрова

  Толкова добре казано. Много съм признателна за вашите усилия, следя развитието на проекта с голям интерес и ви желая спорна работа.

 4. Аri Kremen

  Страхотна идея – поздравления за създателите на сайта !!!
  За ВЕЛИКИЯ ЛЕВСКИ , каквото и да се направи и каже е малко …
  Но всяко споменаване на името му е голям жест на почит към делата му !!!

 5. Божидар Янев

  Благодаря, на целият екип, който стои зад сайта!
  Наистина е време да се замислим до каква степен познаваме Апостола. Дали носим неговите завети в сърцата си, дали носим подобни гени в себе си? Горди ли сме с делото на Дякона? Можем ли да сме достойни наследници на Левски?
  Отново искам да Ви благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>