Документ 7 – февруари – май 1868 година

1868 февруари, след 1 – май, Белград. Писмо до Панайот Хитов в Белград.

Господин Панайоте, премного Ви благодаря дето са потрудихте, че ма извадихте из болницата щото ако бех стоял йоще неколко дена истина бех умрел. Така исто са трудите и за всички останали събрани братиа. И сме длъжни да Ви почитаме… За което сте и най-повече в начялото на скупщината ни – Главний войвода (за което сте и) – дописано с червен молив от Д. Страшимиров
Вий са грижите сега и за разноските ми за които щя пишя, че сте харчили за мен, и надявам са да ми пратат колкото ще похарчите за мене. Защото ас са варда да са не вчислявам в ония, да са рече, че са е харчило и за мен… на всеки начин ще гледам да Ви ги върна. То е доста и пре доста само, че са трудите.
Повторително Ви мола да ми пратите 1.желтица за трошка защото немам вече. Заемал сам от брата ми и от другите ми приатели 40:гр. И мой хак 20:гр. И твой са набират 105:гр., че стават всичкити разноски за 13: дена 165:гр., без да сам дал ни пара за лековити на жената, а она колко ще земе, не зная.
Чул сам да щял си да отидеш във Влашко. Ас от 67-ма до сега не сам имал чест да сте са доверили на мен, да ми кажете по нещичко истинно? Но пак Ви мола и познавам за най-искреннен и пръв любимец Български. Да додите при мен или да Ви пишя какво ас мисля да права и ще го направа ако рече Бог с Ваше дозволение ( х хак = войнишка заплата) – допълнителен текст с червен молив дописан от Д. Страшимиров) ако го намерите благосклонно и ще ви мола да ме дозволите. За което ако испичеля, пичеля за цел народ, ако изгуба, губа само мене си. То ще Ви мола ако идите за Влашко да додите, да Ви кажя или да ми дозволите да ви пишя. Но спре то Ви мола като Ви пишя по-горе, да ма не оставите без трошка, защото кажа, че от как сам утишел в оная къщя не са са грижили да си купат нещичко за едина все от мен, защото всеки ден стои при мен, готви ми, мий паницити, вода носи, чяк от Дунава? А Панчувица не хваща нищо? Ас не зная как ще и са наплата. Защо мола Ви елате да са разговорите да и са плати чес(т)но, ако ма излечи, че зато мола Ви ни най-малко да Ви ни дотегни, за което ще са труда както Ви пишя по-горе.
67:ий Ваш хоръгвоносец В.И.Л-ский в место.


 

стр.1

стр.1

5a malka

стр.2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>